LADDAR

Allt om din bostad

Vanliga frågor

Upptäcker du ett fel som du bedömer som akut ska du ringa kontoret på 08-663 87 00 under kontorstid 09:00-17:00.
Vid andra tider se nummer som finns anslagna på fastighetens entrétavla.
Du kan även anmäla ett fel genom att skicka ett mejl till info@rundblomfastigheter.se

För att du skall få hyra ut i andra hand behövs skriftligt tillstånd från hyresvärden där beaktansvärda skäl krävs för uthyrning av lägenheten t.ex. studier eller arbete på annan ort. Vid uthyrning är det du såsom förstahandshyresgäst som ansvarar för lägenheten och att hyran betalas i tid. Olovlig andrahandsuthyrning är skäl för uppsägning. Blanketten ”Samtycke om uthyrning i andra hand” finner du under fliken ”Blanketter”.

Man kan enkelt ansöka om autogiro hos oss genom att gå till fliken ”blanketter” och ladda ner en autogiro blankett som du efter ifyllande skickar till oss per post till: Rundblom Fastigheter, Bredgränd 2, 111 30, Stockholm.

Du har som förstahandshyresgäst i lägenheten besittningsskydd till din lägenhet. Besittningsskyddet innebär att du har rätt till förlängning av hyreskontraktet om det inte skulle finnas starka skäl att säga upp dig. Detta regleras i hyreslagen.

Rundblom Fastigheter har ingen intern eller extern bostadskö.

Alla våra hyresgäster erbjuds att få brandvarnare installerad om en sådan saknas. Har du ingen brandvarnare kontaktar du oss via Felanmälan så får du en av oss. Har du den gamla brandvarnaren som inte har batteri får du en ny när den gamla slutat fungera. Batteribyte sköter du på egen hand.

I de flesta av våra bostäder har vi indraget fiber/bredband från Telia, Tele2 eller IP-Only. Vänligen hör med respektive leverantör för att komma igång med er uppkoppling.

I de hus som har cykelförråd så får varje boende ha EN cykel. Cyklar får inte ställas i trapphus eller vid portar eftersom de står i vägen vid städning och riskerar att blockera framfart vid sjuktransporter eller brandutrymning. För att undvika ett trångt cykelrum så gör vi kontinuerligt cykeluppmärkning där de cyklar som inte märks upp tas bort.

Alla hyresgäster tecknar eget el-avtal kopplat till lägenheten hos valfri elleverantör. Elnätet är dock något man inte kan välja, utan det är Ellevio för Stockholm och för Solna och Gnesta gäller Vattenfall. Du ringer till nätägaren och talar om ditt anläggnings-id. Detta finner du på din elmätare. Hittar du inte denna så kan det räcka med lägenhetsnummer. Ring till oss ifall du inte kommer vidare.

Du är skyldig att kontakta oss snarast om det inträffar ett fel eller en skada i lägenheten så att skadan inte förvärras. Det kan till exempel vara droppande kranar, läckande element, fel på en tvättmaskin i tvättstugan, trasig belysning i trapphus eller liknande. Om ett fel inträffar med en större skada som följd kan du bli ersättningsskyldig om du inte anmält det. Felanmälan för alla våra fastigheter kan göras per telefon till 08-6638700 eller via mejl till info@rundblomfastigheter.se

Vi anlitar extern trädgårdshjälp vid behov. Det är viktigt att ni själva håller snyggt efter er för allas trivsel. Särskilt viktigt i fastighetens utemiljöer är att ni inte lämnar matrester i någon form, eller matar fåglar, detta då det kan locka till sig möss och råttor.

Du som hyresgäst måste teckna hemförsäkring för din lägenhet. Denna ska vara tecknad och börja gälla dagen du flyttar in. Har du ingen hemförsäkring får du stå för alla kostnader ifall något inträffar i din lägenhet samt eventuell skada det kan medföra på resten av fastigheten och dess bostäder.

Hyran betalas i förskott, senast sista vardagen före varje kalendermånads utgång. Var noga med att betala hyran i tid, att betala rätt summa samt att ange rätt OCR-nummer för perioden. Vid försenad inbetalning kommer påminnelseavgift debiteras. Får du ingen hyresavi från oss – kontakta oss direkt. Även om du ej fått din hyresavi är du skyldig att betala hyran. Hyran kan också betalas via Autogiro och då dras det automatiskt från ditt bankkonto på förfallodagen. Ladda ner en ansökningsblankett under fliken "Blanketter".

Under fliken ”Blanketter” finner du ”Ansökan om lägenhetsbyte” samt ”Särskilda bestämmelser”. I dessa finner du information hur ett lägenhetsbyte går till och vad som bör ingå vid en ansökan för att vi ska behandla den. Till dessa ifyllda blaketter bifogar bytesparterna anställningsintyg samt personbevis. Vi kräver alltid att tillträdande hyresgäst uppger om han/hon godkänner lägenheten i befintligt skick. När ni känner er färdiga med ansökan så skickar ni den i original till: Rundblom Fastigheter, Bredgränd 2, 111 30, Stockholm. Vi tar UC på samtliga inkommande hyresgäster.

Du har inte rätt att göra renoveringar själv i lägenheten. Anser du att något behöver åtgärdas behovsprövar vi dina önskemål. Vårt beslut påverkas bland annat av lägenhetens skick, när reparation senast utfördes och hur planen ser ut för fastigheten. Kontakta oss via Felanmälan för en besiktning.

Du som hyresgäst ansvarar för skicket i din lägenhet. Det innebär att den måste städas med jämna mellanrum samt åtgärda eventuella fel som har åstadkommits av hyresgästen. I ditt ansvar ingår bland annat att tömma och rensa golvbrunnen i badrummet och kontrollera avloppet i köket för att slippa stopp, byta säkringar och lampor samt att byta filter till köksfläkten. Vid en lägenhetsbesiktning så skiljer vi på normalt slitage samt skador åsamkade av hyresgästen. Det senare blir hyresgästen ersättningsskyldig för.

Målning görs generellt på anmodan av hyresvärden efter en behovsprövning/besiktning. Om ytskiktets skick anses vara undermåligt så planerar hyresvärden tillsammans med hyresgästen in en tid för ommålning. Då måste alla möbler vara undanröjda så att hantverkare kommer åt. I vissa fall kan du som hyresgäst få måla och tapetsera lägenheten själv om det sker på ett fackmannamässigt sätt. Klokt är att inte använda för djärva färger då hyresgästen kan behöva återställa skicket på lägenheten vid avflytt. Kontakta alltid oss innan du väljer att måla på eget bevåg. Renovering utan att ha stämt av med hyresvärden innan är strikt förbjuden och kommer behöva återställas till sitt ursprungsskick.

Vid inflyttning så får hyresgästen minst 2 st nyckelkopior till lägenheten samt portnyckel och nyckel till allmänna utrymmen. Vid ute-låsning som föranleder besök av låssmed får hyresgästen stå för denna kostnad. Om hyresgästen mot förmodan skulle tappa bort sina nycklar behöver en låssmed installera ett nytt lås varvid hyresgästen står för kostnaden.

I några av fastigheterna finns parkering för våra boende som kräver köplats. Är du intresserad av en parkeringsplats vänligen mejla till info@rundblomfastigheter.se.

Rökförbud råder i samtliga allmänna utrymmen på grund av brandrisk och hänsyn mot allergiker. Förhindra inbrott genom att stänga entrédörrar, låsa källardörrar och vara uppmärksam på om någon obehörig uppehåller sig i garage eller andra allmänna utrymmen. Det åligger hyresgästen att väl vårda lägenheten och vad som hör till denna.

Om du som hyresgäst skulle upptäcka ohyra i din lägenhet så bör du ringa Anticimex på 08-517 534 00. Berätta då att fastigheten är försäkrad hos Brandkontoret vilket täcker eventuell utredning av ohyran i din lägenhet.

Hushållssopor slängs i sopnedkast i trapphus eller i sopkärl på gård/utanför fastigheten. En del fastigheter har grov-soprum/grov-sopkärl och här slängs endast rena grovsopor, med andra ord INTE hushållsavfall eller farligt avfall. Avfall som släpps ned i sopnedkast eller i soppåsar i soprummet ska vara inlagt i påse eller paket av lämplig storlek och beskaffenhet samt vara väl tillslutet. Har ni nyckel till sopskåpet och tappat bort densamma MÅSTE ni ringa till kontoret. Vi har oftast en kopia som hyresgästen sedan debiteras för.För de fall det inte finns grov-soprum kan man istället lämna avfallet på någon av stadens fem återvinningscentraler, se: www.stockholm.se/avc Det är förbjudet att ställa sopor utanför sopskåpen.

Det är strikt förbjudet att ställa saker i trapphus eller allmänna utrymmen som inte ska vara där. Detta försvårar framkomligheten och i vissa fall utgör detta en brandfara. Finner vi saker i trapphuset har vi rätt att plocka bort dessa.

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Skyldigheten gäller inte bara i lägenheten utan också i gemensamma utrymmen som tvättstuga och trapphus. Störande hyresgäster som inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagda från lägenheten. Vardagar mellan kl. 22.00 och 08.00 samt helger mellan kl. 22.00-10.00 bör extra hänsyn tas. Ska man ha en fest är det schysst att sätta upp en lapp innan i trapphuset som förvarnar. Om en granne stör så ta i första hand kontakt med den störande grannen och skulle mot förmodan grannen inte rätta sig så kontakta oss på kontoret genom kontaktformuläret eller via mejl till:info@rundblomfastigheter.se Vid misshandel och bråk skall polis kontaktas.

Respektera de tvättider som gäller och avsluta ditt tvättpass i tid. Gällande tvättider är vardagar mellan 08.00 och 22.00 samt helger mellan 10.00 och 22.00. Städa efter nyttjande samt rengör filter i torktumlare.

Skall ske skriftligen senast vid det månadsskifte som infaller 3 månader före önskad avflyttning. När du har sagt upp din lägenhet är du, enligt hyreslagen, skyldig att visa upp den för nya intresserade hyresgäster.

Slutstädning av lägenheten ska vara ordentligt utförd på avflyttningsdagen. Det innefattar bland annat tvättade fönster, rensade avlopp, väl avtorkat i kylskåp och lådor mm. Elabonnemang avläses samt sägs upp av avflyttande hyresgäst så dessa kan övertas av en eventuellt inflyttande hyresgäst. Samtliga nycklar till lägenheten och fastighetens allmänna utrymmen återlämnas senast på avflyttningsdagen. Besiktning av lägenheten sker av vår fastighetsförvaltare. Kostnaden för onormalt slitage bekostas eller åtgärdas av hyresgästen.

Du som bostadshyresgäst har i de flesta fall tillgång till vinds- eller källarförråd. Sätt ett hänglås på ditt förråd även om du inte har några saker i det. Ingenting får förvaras utanför förrådet. Sådana föremål borttransporteras på hyresgästens bekostnad. Du får inte förvara brandfarliga ämnen eller dra in egen el i sådana förråd. Det är inte heller tillåtet att röka eller tända någon låga i förråden.

DIN BOSTAD

DIN TRYGGHET